Pr.Ioan Cârciuleanu

 

FAMILIA CREȘTINĂ

-  I  -

Familia este cea mai veche din toate așezămintele omenești  și de cea mai mare importanță pentru însăși viața și destinul unui popor, al unei societăți și al lumii . Familia este izvorul vieții, celula primordială a societății . Vorbind despre familie, marele retor al Romei antice, Cicero,  o numește " societatea cea dintâi, începutul și pepiniera vieții ".

Nici o instituție nu are un rol atât de hotărâtor pentru om și societate ca familia . În sânul familiei se formează și se întăresc bunele deprinderi, moravurile, caracterele și tradițiile specifice fiecărui popor . Pe temelia familiei se înalță  edificiul națiunii.  Patria este pământul părintesc lărgit . Dragostea pe care o au oamenii față de Patrie este dezvoltarea firească , la scară națională, a iubirii pe care o avem față de căminul strămoșesc, față de tată, de mamă, de frați, de surori și de toți cei dragi, care sunt sau nu mai sunt .

Cu familia stă sau se pierde binele particular ( pentru fiecare om ) și cel public,  de familie atârnă ruina ( distrugerea ) sau prosperitatea unui popor. Am putea-o asemăna foarte bine cu o temelie . Este lucru cunoscut că , dacă la o clădire temelia este puternică,  clădirea stă neclintită, rezistând furtunilor, cutremurelor și tuturor intemperiilor nimicitoare ale vremii . Tot așa , dacă într-o societate familia este așezată pe idei sănătoase, morale, de muncă cinstită, dragoste, credință, pace și bună înțelegere, întregul trup social progresează . În caz contrar , toate se clatină și se prăbușesc .

Adevărul creștinesc este că familia își are izvorul la Dumnezeu . Cel care a întemeiat cea dintâi căsătorie din lume a fost Creatorul cerului și al pământului . După ce a zidit Universul cu toate frumusețile și toate bunătățile, Dumnezeu a creat omul și, văzând că nu este bine ca omul să fie singur pe Pământ, a creat o ființă asemenea lui, din coasta acestuia și i-a încredințat-o să-i fie femeie ( soție) , s-o iubească și să-i fie de ajutor (Fac.1,26) .

Văzându-și tovarășa, încântat de frumusețea și gingășia ei, Adam a înălțat atunci cel mai frumos imn de bucurie, pe care îl putem numi imnul de slavă a căsătoriei : "Iată aceasta-i os din oasele mele și carne din carnea mea ; ea se va numi femeie . De aceea va lăsa omul pe tatăl său și pe mama sa și se va uni cu femeia sa și vor fi amândoi un singur trup " ( Facere 1, 23-34).

Asupra primei perechi de oameni Dumnezeu și-a revărsat binecuvântarea Sa : "Dumnezeu i-a binecuvântat " ( Facere 12,8).  Din aceste cuvinte deducem că familia are un caracter sacru, sfânt, care este pus în evidență și de faptul că familia are ca asemănare însăși Sfânta Treime, ale cărei caracteristici sunt iubirea desăvârșită, unitatea și egalitatea. Omul, prin însuși actul creației , a fost destinat vieții în comuniune : rod al iubirii lui Dumnezeu, omul ( bărbat și femeie ) trebuie să exprime această iubire în viața de familie, în care se reflectă chipul lui Dumnezeu .

La început, până la căderea în păcat, relațiile familiale dintre bărbat și femeie ( soție ) au fost fericite : de egalitate , de întrajutorare, de dragoste, de respect reci- proc, de sfințenie și binecuvântare . După  căderea în păcat însă, echilibrul sufletesc a fost zdruncinat, cu urmări grave asupra vieții de familie . De unde până atunci Adam și Eva trăiau într-o armonie și dragoste deplină, după cădere , treptat aceste relații au slăbit, armonia familială a fost stricată, iar unitatea ei desfăcută cu multă ușurință . Relația de iubire reciprocă și totală , care trebuia să caracterizeze viața de familie , a fost înlocuită cu egoismul . Deși la origine căsătoria a fost monogamică, după cădere însă, soția este pusă deja într-o stare de dependență, de inferioritate față de soț, situație în care bărbatul va abuza, ceea ce va duce inevitabil la starea de poligamie . Adevărata căsătorie se înlocuiește cu libertinajul dezordonat, decăzut, păcătos,  în care bărbatul avea un rol hotărâtor, femeia rămânând pe plan secundar, acaparată de rolul ei biologic și de îndeletnicirile ei casnice . Poligamia apare ca o stare anormală , decăzută pentru familie și societate .

Domnul Iisus Hristos a readus  familia la forma ei inițială . Acest lucru l-a făcut chiar de la începutul activității , prin participarea Sa la nunta din Cana Galileii ( Ioan 2,1-11),  dorind să arate prin aceasta că El sfințește căsătoria . De acum , în familie , prin Taina Cununiei , se găsește chipul autentic al omului, întrucât restituie omului vocația sa originară, vocația sacerdotală și vocația bisericească .

Mântuitorul a fundamentat (așezat)  căsătoria nu pe egoism, interes sau poftă, ci pe iubire, care înalță firea omenească, o purifică și o sfințește . " Poruncă nouă vă dau vouă : să vă iubiți unul pe altul, precum V-am iubit Eu pe voi, așa și voi să vă iubiți unul pe altul " (Ioan 13,34). Faptul că Domnul nostru Iisus Hristos a ridicat legătura dintre bărbat și femeie la demnitatea de sfințenie înseamnă că, la puterile și sentimentele firești , se adaugă  pentru cei credincioși  darurile lui Dumnezeu, care ajută pe soți să-și îndeplinească în sânul căminului familial marile lor îndatoriri . Că Mântuitorul a readus familia la forma ei originară , firească , se vede din discuțiile pe care le-a purtat cu fariseii . Când aceștia au venit la Iisus  ca să-l ispitească , zicând : " Se cade omului ca să-și lase femeia pentru orice pricină ?" Mântuitorul răspunde : " Dar n-ați citit că Cel  ce i-a făcut , bărbat și femeie i-a făcut ? Și a zis  - Pentru aceasta va lăsa omul pe tatăl său și pe mama sa și se va uni cu femeia sa și vor fi un trup . Deci ce a împreunat Dumnezeu , omul să nu despartă . Oricine va lăsa pe femeia sa , afară de cuvânt de desfrânare și va lua pe alta , desfrânează , și cel ce va lua pe cea lăsată,desfrânează " ( Mat.9,3-9; Marcu 10,1-12 ;Luca 16,18 ) .

Dar Mântuitorul readuce și femeia la drepturile ei firești . Primind a fi născut, după trup , de către o femeie - Fecioara Maria, devenind Fiul femeii, Iisus a șters pentru totdeauna disprețul cu care lumea veche privea femeia și a ridicat-o la cea mai înaltă treaptă a demnității morale . Faptul că El vine în lume prin întrupare din femeie nu o așează pe aceasta pe plan secund ci ei , femeii i se dă marele rol de a fi maică , față de care Dumnezeu - Cuvântul se comportă cu un respect și o gingășie deosebită .

Iisus stabilește un echilibru perfect între bărbat și femeie "încât ambii soți  sunt egali în fața lui Dumnezeu ". Mântuitorul arată femeii o deosebită chemare și bunăvoință în timpul activității Sale, după cum femei pline de dragoste și credință îl urmează pe Domnul în Galileea și-L slujesc ( Mat 15,44), se învrednicesc de cinste din partea Lui ( Ioan 4,39 ), li se iartă păcatele

( Ioan 8,3-11 ) și sunt lăudate pentru dragostea lor ( Ioan 7,37-48 ) .

În Sfintele Evanghelii femeile sunt înfățișate într-o lumină de respect , de egalitate cu bărbatul și de demnitate morală . Mântuitorul a restabilit relațiile dintre bărbat și femeie , aducând o emancipare completă a femeii , o reintegrare în drepturile ei, drepturi care , până la venirea Domnului Iisus Hristos , au fost nesocotite .

                   - va urma  -

     Preot  Ion Cârciuleanu

 

Înapoi  la prima pagină